• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Okul %30 Sınav % 70 Katkı Sağlayacak

Ortaöğretime yerleştirme nasıl gerçekleşecek?

Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretime geçiş modeliyle ilgili uygulanacak yeni sınav sistemini tanıttı.

ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığının güncellediği ortaöğretime geçiş sisteminin detayları, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı basın toplantısında anlatıldı.

Buna göre, Bakanlığın ortaöğretime geçiş sisteminde yapacağı merkezi değerlendirmeler, orta ve uzun vadede  açık uçlu soruları içerecek hale dönüştürülecek, öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek, öğretmenler ise kendi okullarının dışındaki okullarda görevlendirilecek. Geçerli mazereti nedeniyle sınava giremeyenler için mazeret sınavı yapılacak. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirme için esas puanı oluşturacak.

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda, ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak.

Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

Sistemin amaçları  

Güncellenen geçiş sistemiyle öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak amaçlanıyor.

Sistem ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını, sınav kaygısını sürece yayarak azaltılmasını sağlayacak.

 Öğretmenin mesleki performansını artıracak sistem, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltacak. 

Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif şekilde izlemenin ve değerlendirmenin amaçlandığı sistemde başarı değerlendirmesi sürece yayılacak.

Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukların azaltılmasını sağlayacak sistemle, öğrencilerin okula devamsızlığının en aza indirmerilmesi, orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılması sağlanacak. 

 Kaynak AA



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sınav sistemine ilişkin bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okuldaki ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz. Orta vadede test sınavları yerine, açık uçlu, klasik sınavlar yapmayı, özellikle Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtacağımız tabletlerden yararlanmayı ve klasik açık uçlu yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz" dedi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenleyen Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim ve öğretimin çok dinamik bir süreç olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Eğitim alt yapısı güçlendikçe özellikle eğitim teknolojilerinde gelişmelere ayak uydurması ve kendini yenilemesi gereken bir süreçten bahsettiklerini kaydeden Avcı, "Merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu, sınıfı, okuldaki ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz. Orta vadede test sınavları yerine, açık uçlu, klasik sınavlar yapmayı özellikle Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtacağımız tabletlerden yararlanmayı ve klasik açık uçlu yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz. Uzun vadede ise öğrencilerimizin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmesinde, sadece orta öğretim sürecinde değil, onların sosyal, sanatsal, sportif etkinliklerinin değerlendirildiği, bu etkinliklerin yerleştirmede etki sürecine katkı sağladığı bu yeteneklerin güçlendirilmesinin hedeflendiği bir yaklaşımın hayata geçirilmesi çalışıyoruz" dedi. Dolayısıyla temel mantığı ve kurgusu sabit ama beklentilerin sürekli zenginleştirildiği, özellikle eğitim teknoloji gelişmeler doğrultusunda sistemin sürekli kendisini yeni koşullara uyarladığı bir sürecin söz konusu olduğunu kaydeden Avcı, "Sevgili çocuklar; 2013-2014 orta öğretim yılından itibaren uygulanacak yerleştirme mantığı sayesinde okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara artık ihtiyaç duymayacaksınız. Sosyal, sanatsal, sportif etkinliklere daha fazla vakit ayıracaksınız. Aileleriniz ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçireceksiniz. Ya sınava giremezsem, ya hasta olursam, ya başıma bir iş gelirse endişelerini yaşamayacağınız yerleştirme sürecini kuruyoruz. Bu uygulama uzun yıllardan beri üstünde çalışılan ve alt yapısı hazırlanan sistemdir. Bu yıl yaz ayların da bu temel mantığı bütün ilgili taraflarla enine boyuna paylaştık. Çok geniş istişare ve danışma sürecinde çalıştaylarla yetiştirmeye çalıştık" dedi.

YENİ SİSTEM

Ortaöğretime geçişte, bu eğitim-öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan biri merkezi düzenlenecek.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak. Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklı merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas olacak.

“YENİ SİSTEM, BU YIL 8. SINIFLARDA UYGULANACAK. ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN İTİBAREN 6 VE 7'NCİ SINIFLARA UYGULANACAK"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Bu yıl 8. sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren 6 ve 7'nci sınıflara uygulanacak” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sistemi toplantısına katıldı. Avcı, açıklamalardan sonra sistemle ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Avcı, yeni sistemde sıralamanın nasıl olacağı sorusuna, alınan notların yerleştirmeye esas teşkil edeceğini söyleyerek, “Özellikle bazı illerimizde özel takviye yöntemleri geliştiriyoruz. Çocuklarımızın hepsini aynı koşullarda yetişmesi için bu sistem bir bütün” ifadelerini kullandı.

Avcı, öğretmen eksiği olan illere öncelik verdiğini açıklayarak, “Öğretmenlerimizi, öğretmen açığı olan ilerimize yönlendirmek istiyoruz. Hem branş dalında hem illere dağılımda kontenjanları yeni sistemi göz önüne alarak yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni sistemin özel okulları kapsayıp kapsamayacağı sorusuna ise, özel okullar için düzenleme yapabilecekleri sinyalini verdi.

Özel Okullar Genel Müdürü Mehmet Küçük, 2008 yılına kadar özel okulların kendi sınavlarını yapma hakkı tanındığını belirterek, 2008 yılından itibaren SBS sınavına göre öğrenci aldıklarını belirtti. Küçük, “Ek bir sınav yapılmıyordu. Bu sistemde de ek bir sınav düşünülmüyor” diye konuştu.

8. sınıflarda merkezi sınav uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna Avcı, yeni bir sınav sistemi icat etmediklerini altını çizerek, “Bu yıl 8. sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren 6 ve 7'nci sınıflara uygulanacak. Okullarda yapılan tüm sınavları güvenli hale getirmek istiyoruz” dedi.

Avcı, bazı öğrencilerin din dersini almadığını ve bu öğrenciler için sosyal bilgiler dersinden soruların sorulabileceğini söyledi.

Avcı, sistemin öğretmen ve öğrenciyi kontrol amacı da taşıdığını belirterek, yazılı sınavların kontrol mekanizmasını sağlayacağını belirtti.

Liselerdeki farkların nasıl giderileceği sorusuna Avcı, dünyada bu tür sorunların olduğunu ifade etti. Avcı, “Okullarımızı birinci sınıf, ikinci sınıf diye tanımlamak çok yanlış. Biz meslek okullarımızı da aynı şekilde en üst seviyeye taşımaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak İHA

Artıları ve eksileriyle yeni eğitim sistemi

 

Seviye Belirleme Sınavı’nın yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni uzmanlar değerlendirdi.

Puan hesaplamada kullanılacak yöntemler, müfredatın nasıl işleneceği, öğrencilerin kaç sınava gireceğini değerlendiren eğitim uzmanları sistemin artılarını, eksilerini ve sürdürülebilirliği konusundaki fikirlerini söylediler. Eğitimcilerin en büyük kaygısı sınav güvenliği oldu. Sistemin en önemli artısı ise eğitimi sınav odaklı halden okul odaklı hale getirmesi.

ARTILARI: Öğretmen ve okul odaklı

1- Okulu ve öğretmeni ön plana çıkarabilir. 
2- Öğrenciyi tek bir sınava bağımlı kılmıyor.
3- Aile-okul iletişimi artabilir. 
4- Okul yöneticileri ve öğretmen performansları daha iyi değerlendirilebilir. 
5- Eğitim sistemi sınav yerine okul odaklı hale dönebilir. 
6- Öğretmenlere, kendi verdikleri notla öğrencilerinin merkezi sınavdan aldığı notları karşılaştırmasını sağlar. 
7- Lise yerleştirmelerinde aynı puan aralığında çok yığılma olmaz. Yerleştirmeler daha kolay yapılabilir. 
8- Okul notlarını, öğrencilerin diğer performansları da etkileyeceği için sınıfta kalmaya neden olmaz.

EKSİLERİ: Din kültürü sınavı mecburi

1- Bu sınavlar sıralama amacıyla kullanılacak. Bu tür sınavların sistemin değerlendirilmesi amacıyla kullanılması doğru değil.
2- Doğu ve Batı illerindeki öğrencilerin müfredat açısından aynı kazanımları elde etmesi mümkün değil. 
3- Küçük yerlerde okul ve öğretmen sayısı az olduğu için, öğretmenler başka okullarda gözetmenlik yapsa da sınav güvenliği ve güvenirliği sağlanamaz.
4- Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden sınav yapılacak. Ateist ailelerin çocukların da sorun yaşanabilir. 
5- Özel gereksinimi olan çocuklarla, diğer çocukların birlikte eğitim aldıkları kaynaştırma sınıflarında sorun yaşanabilir. 
6- Öğretmenler, merkezi sınavlarla kendi performanslarının ilişkilendirileceği izlenimi edinirse, öğrenmede zorluk yaşayan öğrenciler daha geride kalabilir. Dezavantajlı öğrenciler, daha da dezavantajlı hale gelebilir. 
7- Merkezi sınav sonuçları, öğretmenin sınav notundan yüksek olursa öğretmen üzerinde baskı yaratır.
8- Sınav sayısı artarsa dershane ihtiyacı da artar.
9- Büyük sınavın lojistiği çok sorunlar yaratabilir.
10- Sınavın maliyetinin kim tarafından karşılanacağı açık değil.
11- Müfredat her yerde aynı zaman diliminde işlenemeyeceği için bazı öğrenciler geride kalacak.

Sınav artarsa dershane de artar

Alper Dinçer (Eğitim Reformu Girişimi Politika Analisti)

“Sınavlar eğitim kalitesini arttırmaz. Eğer 2003’ten bugüne kadar eğitim sistemleriyle uğraşmak yerine eğitim kalitesini nasıl yükselteceğimizi düşünüp, okul yöneticileri ve öğretmenlere destek verseydik, o zaman bugün zaten sınav baskısını da, dershaneleri de konuşmuyor olacaktık. Zor ve doğru olanı yapmak yerine sınav sistemini değiştiriyoruz. Bu sistemin ömrünün uzun olacağını düşünmüyorum.”

Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı)

“Beklentimiz bir ortaöğretim değişim reformunun açıklanmasıydı. Ortaöğretimi düzeltmeden, yükseköğretimi ve yükseköğretimin üstündeki sınav baskısını kaldırmamız mümkün değil. Maalesef bu düzenleme eskilerde olduğu gibi sorunun kaynağına, çözüme yönelik değil şekil şartları değiştirmeyi amaçlayan bir düzenlemedir.”

Faruk Köprülü (ÖZ-DE-BİR Genel Başkanı)

“Dershanelere öğrenciler okuldaki başarılarını arttırmak için de geliyor. Bu ihtiyaç bitmiş değil. Kaldı ki sınavlar her ne kadar merkezi olmayacak dense de merkezden yapılacak. Sınav sayısı 12’ye çıktı. Öğrencilerin başarılı olma arzusu bitmeyecek, dolayısıyla dershanelere olan ihtiyaç artarak devam edecektir.”

6 dersten 12 sınav dönemi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı sistem şu değişiklikleri kapsıyor: Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 temel dersten 8’inci sınıflara sınav uygulanacak. 2 yazılısı olan derslerden 1’incisi, 3 yazılısı olan derslerden ise 2’ncisi bakanlık tarafından merkezi olarak yapılacak. Yazılılar her dönem 2 güne yayılacak, o günler okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek. Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak. Özel okullara ayrıca bir sınav hakkı verilmeyecek. Din kültürü dersinden muaf olanlara, sosyal bilgilerden soru sorulacak.

Kaynak Hürriyet Eğitim

 

Türk Eğitim Sisteminin en temel sorunlarının başında “biz ne yapmak istiyoruz sorusunu?” sormadan, gelen her siyasi iktidarın kadro, örgüt yapısı ve bina problemlerine odaklanarak gerçek sorunlardan ve temel felsefeden uzaklaşmaları gelmektedir.

Eğitim sisteminin bir sistem bütünlüğü içerisinde ve bir vizyona dayalı olarak ele alınamamasının/alınmamasının sonuçlarını her gün biraz daha şiddetle hissediyoruz.  1939’da 1. Maarif Şurasını açış konuşmasında devrin Bakanı Hasan Ali Yücel şöyle der “Ortaokullar ilkokullardan, liseler ortaokullardan, üniversiteler liselerden, hayat da bunların hepsinden şikâyet etmektedir” . Bu tespit geçerliliğini hala korumaktadır. Eğitim kademeleri, kademeler arası geçiş, öğretmen ve yönetici yetiştirme, merkezi-yerinden yönetim dengesi, müfredat gibi temel konular tek tek ele alındığı için problemler artarak devam etmektedir. Bunun son örneği ise ortaöğretim kurumlarına geçişin yeniden düzenlenmesidir.  
Ortaöğretime geçiş sorunu eskiden beri devam eden önemli bir problem olarak devam etmektedir. Okullar arası kalite farkları ve temelde öğretmen sınavlarına olan güvensizlik eğitim sistemimizi test odaklı ve merkezi sınavlara mahkûm etmektedir. Bu durum, sistemin yegâne gayesinin sınavlara öğrenci hazırlamak olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sınavda rakiplerinin önünde olmak esas olduğundan dershane ve özel ders uygulamaları fırsat ve imkân eşitliğini bozan, kaynakların boşa harcanmasına ve okulun ve öğrencinin gerçek amaçlarından uzaklaşmasına neden olmaktadır.   

Yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi Ne Getiriyor?

Yeni sistemin akademik arka planından kamuoyu habersiz görünüyor. Bu konu ile ilgili yapılmış araştırmaların olup olmadığı pek bilinmiyor.     Hiçbir kapsamlı çalışma yapmadan eğitim sisteminde yapılan bu değişiklik yeni değişikleri tetikleyecektir.  Üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının, tüm paydaşların görüşlerini almadan uygulamaya konulması sonucunun beklenileni vermeyeceğine işaret etmektedir.
Yönetimde çok basit bir soru vardır. Bunu neden yapıyoruz, amacımız ne? Buradan başlayacak olursak bu düzenlemenin amacı ne? Daha nitelikli eğitim hizmeti sunmak desek böyle bir vizyon gözükmüyor, artan sınav ve tatiller bu savımızı ortadan kaldırıyor. Sorunun bir diğer yanı da sınavı olan dersler ile olmayan derslerin önemi konusunda ortaya çıkıyor. Sınavı olmayan dersleri kim nasıl anlatacak, öğrenciyi nasıl motive edecek? Psiko-motor becerilere yönelmek isteyenleri nasıl yönlendireceğiz? Güzel sanatlar ve spor eğitimi ne olacak?
Milli Eğitimin genel amaçları dikkatlice incelendiğinde bireyin beden, zihin, ruh, duygu ve ahlak bakımından dengeli yetişmesinin önemli bir öncelik olduğu görülebilir. Tüm eğitimciler bu amacın ne kadar önemli olduğunu bilir. Böyle bir sistem öğrencileri zihinsel ve bilişsel düzeyde geliştirir mi bilmem, ancak diğer boyutlarda eksik bırakmaya devam edecektir. 
Sorunun bir diğer yanı öğretmenler tarafından yapılacak sınavların %30 etkisi. Bu durum öğretmenler üzerindeki baskıyı artıracak, veli-öğretmen ve okul müdürü ilişkisini olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca, öğrenci kayırmasının yolunu da açacaktır. Zaten nepotizmin yani basit tanımıyla akraba kayırmacılığının yoğun yaşandığı bir kültürde böyle bir anlayışla objektif bir değerlendirmenin nasıl yapılacağı da kuşkuludur. 
Sınavın uygulanması, güvenliği ve işin ekonomik yanı da sorunun bir diğer boyutu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kadar yaygın bir sınavın maliyeti hesaplanmış mıdır? Daha önemlisi soru güvenliği nasıl sağlanacak? Bölgede tek okulun olduğu yerlerde öğrenciler sınava nerede girecek, bu yükü kim karşılayacak?
Bu sisteme yeni demek için bir neden bulamıyorum. Olsa olsa bir değişiklik daha denebilir.

Sınav sistemindeki değişiklik ile ilgili olarak özetle şunlar söylenebilir:

1. Öğretmene ve okula güven azalır.
2. Üzerinde fazla çalışılmamış, araştırma desteğinden yoksun.
3. Paydaş görüşleri alınmamış.
4. Denemesi ya da pilot çalışması yapılmamış.
5. Problemi çözmek yerine daha da derinleştirir.
6. Dershaneye olan talebi artırır, bunun yanında özel ders patlaması olur.
7. Okul huzurunu daha da bozar.
8. Öğretmenleri ve velileri çatıştırır. 
9. Sınav maliyetini (gün ve ekonomik) çok yükseltir.
10. Sınav güvenliği sorunu ve şaibe artar.
11. Sınavı olmayan dersler iyice önemini yitirir.
12. Seçmeli olması gerektiği tartışılan derslerin sınavı toplumsal huzuru daha da bozar.

Sorun aslında çok basit. Karmaşık görünen şeyler değişik açılardan bakarsanız hiç de çözümsüz değildir. 1+5+3+3’e geçin. Öğretmen niteliklerini artırın, öğretmene ve okula güvenin.  Çocukları rahat bırakın.
Kaynak Hürriyet Eğitim















2557 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2